Segítő Beszélgetés

Az élet természetes velejárója, hogy időnként olyan helyzetbe kerülünk, ami nehéz, fájdalmas. Ezek egyrészt az életünk egyik szakaszából a másikba való átlépéséből fakadhatnak  – serdülőkor, családalapítás, életközepi válság, stb. – másrészt lehetnek hirtelen tragédiák, egy közeli szeretett személy elvesztése, betegség. Bármelyik is legyen sokszor érezzük azt, hogy bárhogy próbáljuk az adott helyzetet egyedül vagy a barátaink segítségével megoldani, mégsem sikerül. Ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni.

Mentálhigiénés segítőként a segítő beszélgetés „módszertanával” nyújtok segítséget.

Segítséget kérni a bátorság jele és egyben prevenció is. Hiszen az ember testi-lekli-szellemi lény. A lelki elakadások, ha nem kapnak időben segítséget, könnyen fordulhatnak depresszióba vagy ölthetnek magukra testi tüneteket, betegségeket.

Hogyan segít a beszélgetés és mi történik egy ilyen találkozáson?

A segítő beszélgetés egyik lényeges eleme a nondirektivitás. Ez azt jelenti, hogy nem tanácsadás történik, hiszen én csak a saját tapasztalataim alapján tudnék tanácsot és megoldási javaslatot adni, de ezek a tapasztalatok egészen mások, mint azé, aki velem szemben ül. A beszélgetés célja, hogy aki segítíségért jön, az a folyamat végére megtalálja a saját megoldását. Ehhez segíti hozzá az az út, amely során a beszélgetések alkalmával megérti a saját helyzetét, felfedezi magában az erőforrásokat és ki tudja lakítani azt  a megoldás, ami igazán az övé és aminek megvalósításához minden eszközzel rendelkezik.

A beszélgetések során feltétlen elfogadás, őszinte odafordulás és nyitott kérdések segítenek .

Az emberi életben, létformában kapcsolatok, jó, kielégítő, meleg emberi kapcsolatok nélkül létezni olyan, mint sivatagban vándorolni egy olyan kulaccsal, amiben csak pár korty víz van. A segítő beszélgetés során sem a „módszer” az, ami segít, hanem a kapcsolat. Egy kapcsolat, amely azért jön létre, hogy aki segítséget kér, az megtalálja a saját megoldásait egy olyan segítőhöz kapcsolódva, aki elfogadó és biztonságos légkörben támogatja őt az útján. A folyamat jellegéből adódóan tanácsok, elvárások nincsenek.

A segítő beszélgetés nem egyszeri élményt és felszabadulást ad, hanem segít, hogy a vágyott, tartós változást elérje aki segítséget kér.

Pszichológiai háttér:

A mentálhigiénés segítő beszélgetés a humanisztikus pszichológia egyik nagy alakja, Carl R. Rogers pszichológus által képviselt szemléleten alapszik, amely azt vallja, hogy nincs determinált élet.

Minden ember sok lehetőséggel, tehetséggel és képességgel születik, de ezek felfedezéséhez és kivirágoztatásához megfelelő elfogadó, támogató közeg szükséges. A környezetet általában nem változtathatjuk meg, a saját magunkról alkotott belső képet viszont igen és azt is, ahogyan a környezetünklre reagálunk. Így többé nem a környezet elvárásai szerint ítéljük meg magunkat, hanem bátran felfedezhetjük belső világunkat, érzéseinket, vágyainkat, gondolatainkat. Ehhez akkor van bátorságunk, ha olyan közegben tesszük ezt, ahol nem kell minősítéstől, negatív jelzőktől, skatulyáktól tartanunk, hanem bármilyenek lehetünk. Egy ilyen biztonságos légkörben lehetőség van megismerni az eddig ki nem bontott, fel nem használt belső erőforrásokat. Rá lehet nézni az eddig ismeretlen oldalra, így saját személyiségünk házában kezünkbe ragadni az irányítást azáltal, hogy megismerjük, milyen tulajdonságok, lehetőségek rejtőznek ott.

“Őszintén remélem, hogy mostanra tisztán és világosan érthető az ok, hogy miért nincs egy adott filozófia  vagy hitelv, amelyet jó szívvel ajánlanék önöknek, vagy amelyre rábeszélném önöket, hogy “ez az, ezt kövessék, e szerint éljenek”. Csak a saját élményeimnek a pillanatnyi értelmezése szerint vagyok képes élni, és mindenkinek megadom ugyanezt a szabadságot, hogy kifejlessze a saját belső szabadságát és azon keresztül képes legyen értelmet adni a saját tapasztalatainak. Ha létezik olyan valami, hogy igazság, ez a szabad, egyéni keresési folyamat lesz az, amely elvisz oda. És – a magam korlátozott módján – ezt az utat követem én is.” (Carl R. Rogers : Valakivé válni – A személyiség születése)

A beszélgetések egyéni formában zajlanak. Időtartamuk 50 perc.

 

Időpontot emailben vagy telefonon is kérhetsz.
Kattints a kapcsolat gombra!