Egyéni segítség

Egyéni segítség

Hogyan segít a beszélgetés?

A mentálhigiénés segítő beszélgetés a humanisztikus pszichológia egyik nagy alakja, Carl R. Rogers pszichológus által képviselt szemléleten alapszik, amely azt vallja, hogy nincs determinált élet.

Minden ember sok lehetőséggel, tehetséggel és képességgel születik, de ezek felfedezéséhez és kivirágoztatásához megfelelő elfogadó, támogató közeg szükséges. A környezetet általában nem változtathatjuk meg, a saját magunkról alkotott belső képet viszont igen. Így többé nem a környezet elvárásai szerint ítéljük meg magunkat, hanem bátran felfedezhetjük belső világunkat, érzéseinket, vágyainkat, gondolatainkat. Ehhez akkor van bátorságunk, ha olyan közegben tesszük ezt, ahol nem kell minősítéstől, negatív jelzőktől, skatulyáktól tartanunk, hanem bármilyenek lehetünk. Egy ilyen biztonságos légkörben lehetőség van megismerni az eddig ki nem bontott, fel nem használt belső erőforrásokat. Rá lehet nézni a “sötét oldalra”, így saját személyiségünk házában kezünkbe ragadni az irányítást azáltal, hogy megismerjük, milyen tulajdonságok, lehetőségek rejtőznek ott.

A beszélgetések során a feltétel nélküli elfogadás, őszinte odafordulás és a segítő nem direktív jelenléte segíti a klienst, hogy  meg tudjon nyílni és elmondja problémáit, nehézségeit. A segítő nyitott kérdésekkel és érzelmi tükrözéssel támogatja a klienst abban, hogy a saját megoldásait megtalálja.

Az emberi életben, létformában kapcsolatok, jó, kielégítő, meleg emberi kapcsolatok nélkül létezni olyan, mint sivatagban vándorolni egy olyan kulaccsal, amiben csak pár korty víz van. A segítő beszélgetés során sem a „módszer” az, ami segít, hanem a kapcsolat. Egy kapcsolat, amely azért jön létre, hogy aki segítséget kér, az megtalálja a saját megoldásait egy olyan segítőhöz kapcsolódva, aki elfogadó és biztonságos légkörben támogatja őt az útján. A folyamat jellegéből adódóan tanácsok, elvárások nincsenek.

A segítő beszélgetés nem egyszeri élményt és felszabadulást ad, hanem segít, hogy a vágyott, tartós változást elérje a kliens.

Őszintén remélem, hogy mostanra tisztán és világosan érthető az ok, hogy miért nincs egy adott filozófia  vagy hitelv, amelyet jó szívvel ajánlanék önöknek, vagy amelyre rábeszélném önöket, hogy “ez az, ezt kövessék, e szerint éljenek”. Csak a saját élményeimnek a pillanatnyi értelmezése szerint vagyok képes élni, és mindenkinek megadom ugyanezt a szabadságot, hogy kifejlessze a saját belső szabadságát és azon keresztül képes legyen értelmet adni a saját tapasztalatainak.
Ha létezik olyan valami, hogy igazság, ez a szabad, egyéni keresési folyamat lesz az, amely elvisz oda. És – a magam korlátozott módján – ezt az utat követem én is.

Carl R. Rogers : Valakivé válni – A személyiség születése

A beszélgetések egyéni formában zajlanak. Időtartamuk 50 perc.