Mi az a mentálhigiéné?

Avagy kinek a lelke egészséges?

A mentálhigiéné tudománya a lelki egészséggel foglalkozik. Az egészséges lelki élet kialakításának, fenntartásának tudománya. Holisztikusan tekint az emberre és vizsgálatait, kutatásait számos más tudományterület – szociológia, pedagógia, orvostudomány, teológia, pszichológia – segítségével végzi, eredményeit integrálja.

Na de honnan lehet tudni, hogy valakinek egészséges-e a lelke?

A testi betegségekkel ellentétben, (ahol bizonyos esetekben egyértelmű, hogy betegek vagyunk -e vagy sem) itt nincs egyértelmű és éles határvonal. A betegség és egészség fogalmai nem komplementerei egymásnak. A betegség hiánya, itt nem egyenlő az egészséggel, a kettő között egy hosszú szürke zóna található és mai világunkban sokunknak csak ahhoz van ereje, hogy a szürkéből ne csússzon át a fekete zónába, azaz ne betegedjen meg. Arra viszont nincs, hogy a szürkéből a könnyebb, szabadabb fehér zónába jusson. Erre nagyon sokunkat nem tanítottak meg. A mentálhigiéné tudománya a lelki egészség kialakításának, a lelki életben való tudatosságnak és a lelki betegségek megelőzésének módszereit is vizsgája, leírja. Fiatal tudomány. Azt gondolom ráférne egy kis PR tevékenység, mert akármerre nézünk a világ éhesen kutatja és keresi azokat a módszereket technikákat, lehetőségeket, amelyeknek segítségével a ma embere jobban érezhetné magát a testében, lelkében. Szeretne otthonra lelni önmagában.

Mai világunkban nagyon szeretjük a pontosságot, a tematizálást, a kategóriákat. Ez egy természetes igényünk, hiszen amit meg tudunk határozni, az már nem ismeretlen, az már vizsgálható. A világban így könnyebb eligazodni. A meghatározottság biztonságot ad, vagy legalább annak a látszatát….

Amikor köhögünk, megfázunk, akkor tudjuk, vagy inkább érezzük, hogy melyik az az állapot, amivel már orvoshoz kell fordulni. A testünkkel kapcsolatban már egyre tudatosabbak vagyunk. Sőt néha túlzásba is esünk.

A lelki elakadásokkal, életviteli nehézségekkel azonban még nem tartunk itt. Ezek persze kevésbé jól vizsgálhatóak a legtöbbünk számára, hiszen nem olyan egyszerű a problémákat beazonosítani, mint egy fertőzésnél. Ráadásul nem is tanítanak meg minket erre gyerekkorukban. Ezért is lett fontos az elmúlt pár évtizedben a mentálhigiéné tudománya. És tanulnivaló mindenkinek, aki ki szeretné használni az életében rejlő lehetőségeket,aki szeretné jól érezni magát a saját bőrében.

Otthon lenni önmagunkban.

Ezért nem is az a lényeg, hogy mindenféle kategóriába és diagnózisokba burkoljuk magunkat. Sőt, sokszor megesik, hogy ha valamilyennek tartjuk magunkat,( vagy a másik embert) akkor az megakadályozza, hogy felismerjük, valójában milyenek is vagyunk. Illetve milyenek vagyunk most, ebben az adott pillanatban. Hiszen a következő pillanatban lehetünk egészen másmilyenek is.

Az, hogy valakinek a lelke egészséges-e, jól érzi-e magát, vannak-e örömei, tud-e hálát érezni,érzi-e az erőt magában, hogy a felmerülő helyzetekkel elboldogul, az igazából a belső megélésben érződik.

Milyen egyszerű a kérdés:”Hogy vagy?” és milyen nehéz rá válaszolni.Még nehezebb igazán pontosan leírni, kifejezni, szavakkal elmondani.

A mentálhigiéné nem más,mint, hogy törődünk a saját lelki egészségünkkel.Megtanuljuk, hogy mikor van szükségünk segítségre és kérjük is azt.Ezért akár csak a testünk betegségeinél, még időben elkapunk egy-egy helyzetet, ami később akár súlyosabb állapottá is változhatna segítség nélkül.

A mentálhigiéné nem más,mint, hogy törődünk a saját lelki egészségünkkel.Megtanuljuk, hogy mikor van szükségünk segítségre és kérjük is azt.Ezért akár csak a testünk betegségeinél, még időben elkapunk egy-egy helyzetet, ami később akár súlyosabb állapottá is változhatna segítség nélkül.

Ehhez kereshetünk társat is, kérdések formájában:
Hogyan érzem magam az életemben?Jó ez most így? Szeretnék-e valamin változtatni? Ha igen mi az? Hogyan tudom ezt megtenni? Mire van szükségem ehhez?

Vagy kereshetünk szakértő segítséget, aki a jó kérdések mellett végig kísér minket ezen az izgalmas és kalandos úton és segít, hogy megtaláljuk a kérdésekre a saját válaszainkat. Mert itt ahány ember, annyi jó válasz van. A lényeg, hogy a sajátod legyen!