Mediáció

Mediáció

Ember létünk alapvető szükséglete, hogy kapcsolatainkban létezünk. A kapcsolatainkkal pedig a konfliktusok is együtt járnak. Ezek a konfliktusok lehetnek kisebbek, vagy nagyobbak. Ez emberi természetünk és létezésünk szükségszerű és megkerülhetetlen velejárója.

Az, hogy egy konfliktus kicsi vagy nagy az életünkben, általában összefügg azzal, hogy kivel éljük át és mekkora sérelem ért bennünket. A kisebb nézeteltéréseken, vitás helyzeteken általában hamar túltesszük magunkat. Ilyesmivel akár minden nap találkozunk a postán, az autóban vagy buszon ülve, hivatali sorban álláskor… stb.

Azok a konfliktusaink, amelyek mélyen érintenek minket általában olyan személyekhez, helyzetekhez, helyekhez kapcsolódnak, amelyek fontosak nekünk. Ezért ezekben érzelmileg jobban bevonódunk és a sérülés veszélye is nagyobb. Ilyen esetben a másik fél lehet egy családtag, barát, munkatárs, szomszéd, üzlettárs, vagy akár maga a munkahely is.

Ezek a konfliktusaink úgy hatnak ránk és a kapcsolatra, mint a tiszta vizű kútba lassan adagolt méreg. A méreg lassú, de kitartó munkával megmérgezi az egész kút vizét, azaz rámegy a kapcsolatunk. Ha egy közeli hozzátartozó vagy barát az illető, akkor ez nagyon nagy veszteség, ha munkahelyi méregről van szó, akkor pedig folyamatos stressz forrásként az egészségünk a munkahelyünk vagy akár mindkettő elvesztésével is fenyegethet.

A megoldatlan konfliktusok természete, hogy egy idő után ellenfelet „csinál” a két félből, akik az átélt sérelmek és az ebből fakadó indulatok fokozódásával, egy idő után már nem tudják meghallani a másik felet, így a vitás helyzet megoldásának lehetősége elvész.

Ezek a meg nem oldott helyzetek, fel nem oldott feszültségek, sokáig fájó, nehezen gyógyuló sebeket okozhatnak. Amennyiben valahogy véget akarunk vetni egy ádáz helyzetnek, akkor a legtöbbször végül a bíróságtól várjuk a konfliktus rendezését.

Addigra már egyértelműen a győztes-vesztes pozíciót látjuk csak magunk előtt és természetesen a saját igazunkat védve a nyertes pozícióra törekszünk. A sérelmeink okán elégtételt szeretnénk és azt, hogy azáltal rendeződjön a kapcsolatunk, hogy a másik fél elismeri az igazunkat.

Mindenközben ugyanezek a gondolatok és érzések játszódnak le a másik félben is, ezzel szinte kizárva a lehetőségét egy győztes-győztes megállapodásnak és a kapcsolat helyreállításának..

A bíróságon már fegyverzetbe öltöztetnek minket és egyértelműen egymás „ellenfeleiként” tekintenek ránk, és mi is a másik félre. Ez talán a legnagyobb hátránya ennek a vitarendezésnek. A magas költségek és a hosszan tartó, bonyolult eljárás ehhez képest másodlagos, ámde számottevő veszteség. A bíróságon kiadjuk a kezünkből az irányítást, és a sorsunk, kapcsolatunk felőli döntést egy külső személy kezébe tesszük le. Lemondunk arról, hogy saját döntést hozzunk, saját megoldást találjunk.

Azonban nem kell egy régóta fennálló vitás helyzetnek feltétlenül a bíróságon végződnie, hiszen szerencsére ma már számos alternatív, speciális módszer létezik a konfliktusaink kezelésére. Ezek egyike a MEDIÁCIÓ.

Mi is az a mediáció pontosan?

A mediáció egy olyan alternatív vitarendezési módszer, melynek lényege, hogy két fél vitájában, a két fél közös beleegyezésével egy semleges, pártatlan közvetítő, azaz a mediátor jár közben.

Milyen előnyei vannak a mediációnak egy peres eljáráshoz képest?

 • Kevésbé költséges, mint egy peres eljárás

 • Időtakarékos

 • a kölcsönös előnyök elérésére törekszik (győztes-győztes helyzet)

 • a konfliktusok más megvilágításba kerülnek

 • az emberi kapcsolatok javulnak

 • a konfliktusban állók döntenek ügyükben

 • a döntés közös akarat útján jön létre

 • a bíróság tehermentesítése

 • nincs veszteni valója a feleknek (másfaja eljárásokban is részt vehetnek)

 • jövőorientált

Hol? Mikor? Kinek alkalmazható a mediáció?

 • gazdasági és munkaügyi mediáció: vállalatok közti konfliktus, munkáltató és munkavállaló közti konfliktus

 • kisebbségi mediáció

 • családi mediáció: gyermekelhelyezés, válás, kamasz mediáció, szülők közti közvetítés

 • iskolai mediáció: tanár-gyerek, gyerek-gyerek, gyerek-szülő, tanár-szülő

 • igazságügyi mediáció: áldozat-elkövető, sértett-támadó

 • környezeti mediáció: káros anyagok kibocsátása

 • egészségügyi mediáció

 • önkormányzati mediáció

Hogyan zajlik a mediáció?

A mediáció tulajdonképpen egy irányított beszélgetés, amelyet a mediátor vezet. A mediátor a beszélgetés során pártatlanul, semleges közvetítőként van jelen, az a célja, hogy mindkét félnek egyenlő esélye legyen ismertetnie álláspontját, a konfliktus történetét és segíti a két felet, hogy közös, mindkettejük szempontjából eredményes megállapodás szülessen. A mediátort, akárcsak az orvosokat, pszichológusokat teljes titoktartás köti.

A mediáció végén, amennyiben a felek közös megállapodásra jutnak, és ezt kérik, írásban is rögzíti a mediátor a megállapodást és azt a két fél aláírja, amennyiben szeretné. A statisztikák szerint a megállapodások 85%-át be is tartják az érintett felek.

Mennyi ideig tart a mediáció?

Egy mediációs ülés maximum 3 órán át tart. Ez összesen három alkalommal ismételhető egy négy hónapos határidőn belül. Természetesen ennél rövidebb idő alatt is megegyezésre lehet jutni, ha a feleknek sikerül hamarabb megállapodniuk.

Hogyan indul a mediáció?

Amennyiben úgy érzi, hogy erre a módszerre van szüksége, vagy további kérdései vannak, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot ITT.