Mamaklub

Amióta ember, illetve asszony és anya él a földön azóta létezik Mamaklub, hiszen nekünk nőknek, anyáknak, szükségünk van arra, hogy megosszuk egymással örömeinket, nehézségeinket.

A Mamaklubban egy igazi közösség várja tagjait, ahol olyan témákról beszélgetünk – szakértő vezetéssel -, ami a kisgyermekes anyukák, apukák életében fontos. Kitérünk egy-egy korszak vagy téma pszichológiai, fejlődés-lélektani jellegzetességeire. Nevelési ötleteket, jól működő módszereket osztunk meg egymással, és a jelenlévők érdeklődése, kérdései mentén beszélgetünk.

Nekünk, nőknek, anyáknak, beszélnünk kell arról, ami velünk, a családunkkal, gyermekeinkkel történik, hiszen ha megosztjuk másokkal a tapasztalatainkat, kérdéseinket, akkor tágul a látókörünk. Egy jó beszélgetés segít döntenünk, erősíti magabiztosságunkat, és ha ez a beszélgetés egy támogató közösségben zajlik, akkor fejlődünk. Nagyon sokat tanulhatunk egymástól. Különösen fontos a valódi, élő emberi kapcsolatokon alapuló beszélgetés, tapasztalatcsere a mai világban, ahol, a virtuális térben ma divat tökéletesnek látszani, a másikat kioktatni és sokszor álhíreket, illetve nem ellenőrzött forrásból származó információt megosztani.

Miért kell ma ennyit beszélnünk az anyaságról? Az asszonyok több ezer éve szülnek gyerekeket, akkor most mi változott?

A többgenerációs család megszűntével ma az anyuka, aki otthon marad a pici gyermekével, nagyon nehéz helyzetben van. Egyedül kell pótolnia egy egész családnyi nőt. Nincs lehetősége, még kiskorában tapasztalnia, hogy milyen, amikor a testvérének vagy a nagynénjének kicsi babája van, hogy azzal hogyan kell bánni, mit szokás vele tenni. A saját gyermeke sokszor az első tapasztalata. Ráadásul híján van annak a sok segítségnek, amit egy együtt élő nagycsaládban a nők, asszonyok egymásnak nyújtottak. A falusi közösségekben ennek hagyománya és szertartásai voltak. Nehézség az is, hogy ahogyan ma élünk és gondolkodunk a gyermekekről, egészen más, mint akár csak 30-50 évvel ezelőtt. A családokban kevesebb gyerek születik és azoknak minden téren a maximumot szeretnénk ma nyújtani. A nagyszülők sokszor még aktív dolgozók, így minden a kisbabához kapcsolódó teendő az édesanyára marad.

Mi vár Rád, ha eljössz?

Minden alkalommal olyan témákról beszélgetünk közösen, amelyek a jelenlévőket leginkább foglalkoztatják. A találkozó elején az adott témát egy kis fejlődéslélektani összefoglalóval vezetjük be. Utána pedig minden résztvevő felteheti saját kérdéseit, illetve megoszthatja tapasztalatait.

Ebben a közösségben mindenkinek helye van. Sőt mindenkire szükség van! Rád, ha vannak kérdéseid! És Rád, ha vannak tapasztalataid!

Mivel tudjuk, hogy az első lépés sosem könnyű, ezért kezdetben az eddigi tapasztalataink alapján teszünk témajavaslatokat:

  • Leválás. Mikor adjam közösségbe? Hogyan csináljam, hogy jól menjen?
  • Dackorszak. Elkerülhető? Hogyan éljem túl, ha nem? Miért van rá szükség?
  • Szobatisztaság. Mikor kezdjem el? Miért nem szabad sürgetni?
  • Testvérféltékenység. Tényleg jó, ha soha nem veszekednek? Elvárhatom, hogy szeressék egymást? Hogy kell jó testvéreket nevelni?
  • Munka vagy család? Összeegyeztethető? Mikor a legjobb visszatérni: Ú j szakma vagy a régi állásom?
  • Mi az anyuka és mi az apuka szerepe a családban? K i mit tanít meg a gyereknek?
  • Milyen a család rendszere? Hogyan hat a családi klíma a gyermeki fejlődésre. Hogyan tanulnak a gyerekek és kitől mit kell megtanulniuk?

A teljesség igénye nélkül néhány példa, indításnak. Természetesen bármilyen Benneteket érintő téma szóba jöhet.

Az aktuális alkalmakért nézd meg a naptárat!