LazulÓrák Relaxációs tanfolyam

7-14 éveseknek

A mai kor iskolás gyermekei nincsenek könnyű helyzetben. Egy nagyon gyors, teljesítmény orientált és ingerekben túlburjánzott világban kell megállniuk a helyüket. Ez nem csak az őket tágabban körülvevő világra értendő, hanem sajnos a közvetlen környezetükre, iskolájukra, osztályukra is.

Ennek következtében már alsó tagozaton nagyon sok gyermek szenved a szorongástól, stressztől. Ez érinti az egyébként jól teljesítő gyerekeket és a megnyilvánulni pont a túlzott szégyenlősség, izgulás miatt nem tudó, ezért szorongó gyerekeket is. A mai iskolarendszer,de akár mondhatnám a mai élettempónkat is, nem veszi figyelembe a gyermekeink lélektani fejlődési ütemét, nem tudja kielégíteni a gyerekek egészséges testi-lelki fejlődésének szükségleteit . A gyerekek között lévő hatalmas fejlődésbeli különbségeket pedig egyáltalán nem tudja kezelni.

Az iskolai kudarcok, mélyen a gyermekek önmagukról alkotott képébe égnek és hajlamosak magukat a kudarccal azonosítani. Ez pedig mintegy öngerjesztő folyamatként előrevetíti az alacsony önértékelés, az önbizalomhiány érzését, ami gátja lehet az egyébként a mélyben ott rejlő képességek kibontakoztatásának. Ennek az is oka, hogy a mai iskola elsősorban a bal agyféltekét, az analitikus, elemző gondolkodást fejleszti, és nem szán figyelmet a jobb agyfélteke pallérozására. Ahol az érzelmek, a kreativitás, az alkotás, teremtés, spontaneitás gyökerezik, valamint a testi működési folyamatainkkal is ez a félteke van automatizált kapcsolatban. Az egészséges működéshez pedig ennek a két agyféltekének az összehangolt működésére van szükség. Sőt, a manapság olyan sokszor hallott „érzelmi elsivárosodásért” is a jobb agyfélteke elhanyagolása a felelős.

A világot és a jelenlegi iskolarendszert nem tudjuk megváltoztatni. Tehetetlenek mégsem vagyunk, hiszen van egy remek módszer, amelyet bárki el tud sajátítani . A módszer a relaxáció, és ez ma olyan, mint egy életelixír gyermeknek felnőttnek egyaránt.

Mit is jelent pontosan a relaxáció?

A relaxáció széles körű jelentésben a megnyugvás, felfrissülés, fizikai, szellemi felfrissüléshez vezető módszerek, tárgyak, eszközök összességét értjük.

Hogyan relaxálnak a gyerekek a LazulÓrákon?

A Lazulórákon a tudatos pihenés technikáját sajátítják el a résztvevők, megtanulják tudatosan ellazítani az izmaikat, ezáltal képessé válnak a pszichés feszültség csökkentésére. Ebben az ellazult állapotban egy-egy történetet, képet kell elképzelniük, vizualizálniuk, amelyek segítik őket a feszültségek oldásában és az esetleges nehéz érzelmi helyzetek megoldásában. Indulat, harag, düh, szomorúság, stb…. Felfedezik a saját belső világukat, és ez nagyon fontos tudás, hiszen a tanulási zavarok jó része összefügg a belső képalkotás képességének hiányával. Ez a képesség a tanulási problémával nem küzdő gyerekeket is nagyban segíti, hiszen az absztrakt gondolkodás fejlődését támogatja.

A teremtő képzelet működtetésével fejlődik a kreatív gondolkodásuk, a felkínált képek, történetek elősegítik az énképük formálódását , megerősödik önbizalmuk, javul az önértékelésük.

A LazulÓrák több, mint relaxáció

A LazulÓrákon nem csak a relaxáció technikáját sajátítják el a gyerekek, hanem olyan játékokat és gyakorlatokat is ( pl. légzéstechnika) ,amelyek gyakorlati segítséget jelentenek az iskolai hétköznapokban. Legyen szó az érzelmek kezelésének képességéről, indulatkontrollról, vagy megnyugvásról egy-egy dolgozat vagy felelés előtt.

Milyen előnyre tehet szert, aki elvégzi a LazulÓrák tanfolyamot:

  • Javuló koncentráció, jobb összpontosítás, fókuszálás
  • Felfedezi saját belső világát, teremtő képzeletét, ezzel támogatva és fejlesztve az absztrakt gondolkodást és a kreatív gondolkodást
  • Javuló énkép, önértékelés, önbizalom
  • Megtanulja érzelmeit felismerni, kezelni, kontrollálni
  • Megtapasztalja a nyugalom állapotát, megtanulja nyugalmát visszaszerezni
  • Megtanulja tudatosan ellazítani a testét, ezzel feloldva a pszichés feszültségeket

A tanfolyam időtartama:

A tanfolyam 8 alkalmas, körülbelül 2 naptári hónapot ölel át. A kutatások szerint ennyi idő szükséges, hogy a gyerekek rendszeres, irányított gyakorlás során elsajátítsák a testi-lelki megnyugvás alapjait. Ezt követően önállóan is tudnak relaxálni.

A tanfolyam kiscsoportos közösségben zajlik, hiszen az iskolában és az osztályban is egy közösségben kell megtalálniuk a gyerekeknek a helyüket. Ez a kiscsoport a játékok során nagyszerű tanulási lehetőség a többi gyerekről, arról, hogy mennyire másként működik egy másik gyerek ugyanolyan helyzetben . Ez elősegíti, hogy a gyerekek nyitottabbakká és elfogadóbbakká váljanak egymással és önmagukkal is.

A tanfolyam létszáma:

A tanfolyam minimum 8 fő jelentkezése esetén indul.

Maximum létszám 12 fő

A tanfolyam során minden héten hanganyagot kapnak a gyerekek, hogy a héten többször is tudjanak gyakorolni, hiszen ez a képesség is, mint bármelyik más, a gyakorlás során tud elmélyülni. Ezt akár a telefonra letöltve, elalvás előtt hallgathatják.

A tanfolyam díja:

19.200 Ft./ fő Ez tartalmazza a heti friss relaxációs hanganyagokat is.

Következő tanfolyam indul:

Lásd ITT

A tanfolyamot vezeti:

Solymosiné Hoós Gabriella, mentálhigiénés segítő szakember, gyermekjóga oktató

Részletes szakmai bemutatkozás: ITT

Jelentkezés:

Kapcsolatdoboz