Időbeosztás és tervezés Anyaként. Máris kezdheted!

Az időbeosztás korunk egyik legnagyobb kihívása. Annyi lehetőség áll rendelkezésünkre, mint talán még soha eddig az emberiség története során. A lehetőségekből könnyen elvárásokat is tudunk támasztani, hiszen ha meg lehet csinálni valamit, akkor miért ne tegyük?

A helyzetet bonyolítja, ha anyukává válunk. Az időbeosztásnál és egy-egy nap, esetleg hosszabb időszak megtervezésénél már nem csak saját magunkra, a párunkra és a munkánkra kell tekintettel lennünk, hanem gyermekünk szükségleteire, egészséges fejlődésére is.

A kisgyermekes időszakban nagyon nehéz egy eltervezett napirendet tartani, ennek okairól részletesen előző cikkemben írtam már.

Most három olyan weboldalt szeretnék figyelmedbe ajánlani, amelyek segíthetnek rávilágítani, hogy hogyan tudnád úgy megváltoztatni az időbeosztásodat és az időtervezési szokásaidat, hogy azzal pontosan a Te nehézségeidet tudd orvosolni.

FIGYELEM! Egyik általam javasolt oldal sem kínálja a TUTI megoldást, ezért hiteles. Nagy igazság, hogy az olyan módszerek, ötletek és praktikák, amelyek MINDENKIRE és MINDENRE megoldást kínálnak, nem működnek! Hiszen mindannyian különböző habitusúak vagyunk, különböző élethelyzetben, különböző erősségekkel és nehézségekkel. Bár a problémáink nagy része általános, a megoldásuk, csak egyedi lehet.

Abszolút kedvenc oldal és blog: Farkas Lívia blogja . 

Már több éve követem az írásait és oldalát. Először csak a sok hasznos letölthető és nyomtatható anyagai miatt figyeltem fel rá. Jól jöttek a családi életem szervezéséhez, a háztartáshoz,a gyerekeim és a saját iskolai tanulmányaimhoz. Időt spóroltam vele, ráadásul szememnek tetszetős nyomtatható anyagokat tudtam letölteni. Sőt a szép grafikák és színek miatt néha, csak „töltekezésképp” is nézelődtem az oldalán.

Az elmúlt időszakban azonban gondolatébresztő írásait, online tanfolyamait az önismereti témakört a női oldalról boncolgató írásait a mentálhigiénés szakmai énem is jó szívvel és örömmel olvasgatta. Ezekből ajánlom most figyelmedbe az alábbi írást, amelyet szerintem mindenképpen érdemes elolvasni, ha változtatni szeretnél a saját időbeosztásodon.

Bár a cikk nem egy kisgyermekes anyuka életét veszi alapul, de ez itt most nem is lényeges. A prioritást, a saját magunkkal szemben támasztott túlzó elvárásokat, azt, ahogyan az előttünk álló feladatokra tekintünk, …szóval nem ragozom, legyen ez az első amit elolvasol, ha változtatni szeretnél azon, ahogy most csinálod.

Az urbaneve blogon még több írás találsz az időbeosztás témában ITT

Második jó ajánlat: Year Compass letölthető évtervező füzet

Tudom, tudom, hogy ezt az oldalt elsősorban anyukák olvassák, de azt is tudom, három gyerekes anyaként, hogy az anyaság egyben egy hatalmas önismereti utazás kezdete. Erre egyrészt az anyasággal kapcsolatos tudatos és tudattalan érzelmi megéléseink késztetnek, másrészről a saját gyermekünk reakciói.

Olyan sokszor hangsúlyozzuk a tudatos anyaságot, egészségesen próbáljuk őket táplálni, különböző divatos és tudományos nevelési elvek mellett tesszük le a voksunkat és miközben minden idegszálunkkal a gyermekünk fejlődésére koncentrálunk, elfelejtkezünk egy nagyon fontos dologról.

Nevezetesen önmagunkról és arról a tényről, hogy a gyermekünk fejlődése a velünk való kapcsolatán keresztül alakul. Mi pedig úgy tudunk jól kapcsolódni a körülöttünk élőkhöz, így a gyermekünkhöz is, ha jól kapcsolódunk Önmagunkhoz.

Ebbe az is beletartozik, hogy Nekünk anyáknak önmagunkkal is jóban kell lennünk, de legalábbis tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen a kapcsolatunk önmagunkkal.A nővel, a feleséggel, az anyával, a dolgozó nővel, a barátnővel….

Ez a téma egy külön cikket érdemel, hiszen, nem könnyű a saját magunk és a környezetünk által támasztott elvárásokon, ideál képeken keresztül látni és felfedezni azt, hogy hogyan is állunk saját magunkkal. Hogy jön ez most az időbeosztáshoz?

Sokszor tapasztalom, hogy az időbeosztás és a gyermeknevelés kapcsán a hozzám forduló anyukák többségénél az okozza a problémát, hogy nem tudnak fontossági sorrendet felállítani, illetve ha ez meg is van, akkor az édesanya a saját igényeit teljesen kihagyja. Ez pedig hosszú távon nem csak az édesanya, hanem az édesanya és a gyerek és aztán lassan az egész család kapcsolatrendszerére árnyékot vet. Hosszú távon nem lehet a saját szükségletek felmérése és kielégítése nélkül létezni. Még egy anyukának sem!

A Year Compass füzet kitöltése egy első lépés lehet önmagad felé, hiszen időt kell rá teremtened, aminek az az üzenete, hogy fontos vagy önmagad számára annyira, hogy szánsz időt magadra.

Bár, ha elmélyülsz a füzet kérdéseiben először talán azt gondolod, hogy ennek vajmi kevés köze van az időbeosztásod hatékonyabbá tételéhez, de ebben tévedsz. Ha sikerül meghatároznod a fontos dolgaidat, akkor azt is tudni fogod, hogy melyikre szeretnél kevesebb és melyikre több időt szánni, ez pedig már nagyon jó kiindulási alap.

Egy új felfedezettem: Pareto Lánya

Bevallom ezt az oldalt a facebookon a januári IDŐ témánkhoz keresgélve találtam meg. Nagyon megtetszett az oldal címében megfogalmazott összefüggés:

Időgazdálkodás – Egyensúly – Egyszerűbb élet

Tömör megfogalmazása egy már-már filozófiai magasságokba ívelő gondolatmenetnek. Persze tudjuk már régóta, hogy az idő pénz, meg hogy az id kerekét nem lehet visszaforgatni és hasonló régi közhelyek. Azonban a közhelyeknek van egy különösen idegesítő tulajdonságuk: alapigazságokra mutatnak rá.

Nekem jobban tetszik az idő, maga élet megfogalmazás, hiszen tulajdonképpen itt a földön születésünktől a halálunkig „csak” eltöltjük az időt. A nagy kérdés, hogy mennyi idő adatik meg, nos, arról nem kapunk előzetes tájékoztatást. A mennyiségre nem, de a minőségre van hatásunk!

Az azonban biztos, – állítja több pszichológiai kutatás is – hogy azok az emberek élnek boldog és teljes életet, valamint öregszenek meg elégedettségben akik tudatosan osztották be az idejüket. Hú már megint a halálnál járunk, pedig ez egy kisgyermekes anyukáknak szóló cikk. Vissza is kanyarodunk gyorsan!:-)

Az időnk beosztása tulajdonképpen hasonlít egy tavaszi nagytakarításhoz vagy lomtalanításhoz. Ki kell pakolnunk az összes kötelező, vágyott vagy éppen utált tevékenységünket egy helyre és szelektálni.

Ehhez a folyamathoz kaphatsz segítséget a Pareto lánya oldalon. Ebben a cikkben pedig kézzelfogható sémát a szelektálás megkezdéséhez. Az oldalon online tanfolyamokat is találsz, ha nem akarsz egyedül belevágni.

OKÉ, DE ÉN VALAMI SZEMÉLYESEBBRE VÁGYOM!

Ha úgy érzed a problémáidról, megoldandó feladataidról, elakadásodról szívesebben beszélgetnél négyszemközt, akkor vedd fel velem a kapcsolatot ITT. Az üzeneted közvetlenül hozzám érkezik és hamarosan keresni foglak, hogy megbeszéljük,hogyan tudok Neked segíteni és mikor tudunk találkozni.

Remélem sikerült néhány útba igazító táblát mutatnom, ebben az anyát próbáló témában! Fontos a véleményed és hogy mit gondolsz. Megtisztelsz, ha megosztod velem! Maradjunk kapcsolatban,jelezz vissza,üzenj, vagy hívj itt vagy facebook oldalunkon!

Ha hasznosnak találtad a cikket, kérlek oszd meg azokkal az ismerőseiddel, akiknek jól jöhet!

A találkozás reményében, szeretettel: Solymosiné Hoós Gabriella

anyuka, mentálhigiénés segítő, a Grübedli vezetője