Hogyan válassz tuti módszert, ha változni/változtatni szeretnél?Anti megváltó cikk a relaxációról.

avagy kis okoskodás relax témában arról, hogy mi micsoda, hogyan nevezzük és mi lesz veled, ha gyakorlod :-))

Ha az ember lánya vagy fia manapság elhatározásra jut, hogy változtat eddigi életmódján, többet törődik magával, tudatosabban fogja élni az életét, esetleg önismereti útra szánja a fejét és felkeresi google barátunkat, hogy szemezgessen a lehetőségek közül, igencsak nehéz helyzetbe kerül. Hihetetlenül sok módszer közül választhat. Ezek közül nagyon sok állítja magáról, hogy Ő az egyedül üdvözítő. Sőt, hasonló módszereket többféle név alatt is megtalálhat a lelkes kereső és hamar elbizonytalanodik, hogy akkor merre is tovább….?

Jó, hogy ma már ilyen sokféle lehetőségünk van arra, hogy a testi-lelki egészségünkkel tudatosan foglalkozzunk. Az is jó, hogy a különféle módszereket oktatók annyira hisznek a saját módszereikben, hogy egyedüli üdvözítőként hirdetik azt. Különben nem is lennének igazán hitelesek. Az útkeresők döntését azonban ez eléggé megnehezíti.

Van azonban még egy aspektusa a választás nehézségének,ami nem a kínálatot, hanem a keresőket jellemzi. Mégpedig az,hogy általában rögtön a legjobbat szeretnénk választani, azt, ami tényleg elhozza számunkra a „megváltást” .Lehetőleg azonnal, de legalábbis gyorsan.

Nos, ilyen módszer nem létezik.

Jelenlegi életmódunk, szokásaink, nem egyik pillanatról a másikra alakultak ki, ezért megváltoztatni sem tudjuk őket szuper gyorsan. A másik oka, hogy általában több módszert kell kipróbálnunk, amíg rájövünk, hogy igazán melyik is a testhezálló. Melyik fér bele az aktuális élethelyzetünkbe. Melyikhez vonzódunk? Hova tudunk elköteleződni, időben, pénzben, magunkon végzett munkában? Vajon tényleg olyan-e amilyennek elképzeltük? Hogyan hat ránk?

Vajon kidobott pénz-e az a felismerés, ha kiderül, hogy nem ez a módszer, oktató, helyszín, tanfolyam az, ami nekem tud segíteni? Vagy lehet úgy tekinteni rá, hogy gazdagította tapasztalataimat magamról, mert már azt legalább tudom, hogy nem erre kell mennem? A kísérletezés, próbálkozás, kudarc is mind segítőink a változás útján.

A legnagyobb haszonnal mindig az átélt tapasztalat bír. Ezért nem is csoda, ha a különféle módszereket oktatók, egyedüli és biztos befutónak hirdetik a a saját módszerüket. Hiszen Nekik tényleg ez lett a kívánt változáshoz vezető út.

Így vagyok én is a saját kedvencemmel, a relaxációval. A saját életemben a relaxáció gyakorlása sok pozitív és mélyreható változáshoz segített hozzá.Amióta pedig gyerekeknek és felnőtteknek oktatom, azóta a módszerben való hitem még jobban megerősödött, hiszen azt láttam, hogy a jótékony hatások másokat is segítenek, nem vagyok kakukktojás az élményeimmel, tapasztalataimmal.

A módszer egyedül üdvözítő voltáról most mégsem akarok senkit meggyőzni. Nem azért mert nem gondolom, hogy bárki el tudja sajátítani vagy mert nem vagyok biztos benne, hogy segíteni fog. Épp ellenkezőleg. Tudom, hogy bárki el tudja sajátítani és ismerem a jótékony hatásait. Viszont azt is tudom, hogy nagyon sokfélék vagyunk, különböző élethelyzetben, és én nem tudom, Neked éppen most mi lenne az, ami segítene elindulni a változás felé. Lehet, hogy egy salsa tanfolyam, lehet,csak annyi, hogy minden este korábban lefekszel. Ezt Neked kell eldöntened. A relaxáció elsajátítása is csak egy, a sok lehetőség közül.

Tudom, sokszor ez nem is olyan könnyű. Mármint meghatározni, hogy mire lenne szükségem. Az biztos, hogy érdemes a változást apró lépésekben tervezni.

A döntésedet azzal tudom segíteni, ha írok arról és pontosítom, mi is az a relaxáció, miben segít,milyen hatásai lesznek, ha gyakorlod. Talán így könnyebben el tudod dönteni, hogy ez a Te utad-e most.

A relaxáció szó a középkori francia nyelvből ered.Jelentése kiszabadítani, szabaddá tenni, elengedni a rabot. Az ősi jelentésben az „elengedni és a szabaddá válni” kifejezése szemléletes, hiszen a relaxáció azoknak a módszereknek a gyűjtőfogalma, amelyek segítik a feszültségek testi-lelki elengedését és rávezetnek arra, hogyan szabaduljunk meg rossz kötöttségeinktől.Sőt, csak ezáltal válhatunk szabaddá valami újra, másra és máshogyan, mint eddig tettük. Bagdy Emőke: Relaxáció, Megnyugvás, Belő béke (Kulcslyuk kiadó,2014. 31.o.)

Tudományos értelemben a testi-lelki ellazultsághoz és a pszichoszomatikus egyensúlyhoz vezető módszerek összességét nevezzük relaxációnak. Két út is vezet ide az egyik a testi aktivitáson keresztül, a másik pedig úgynevezett irányított szellemi aktivitáson keresztül.

A testi aktivitáson keresztüli relaxált állapotot könnyen megtapasztalhatod akár most is, nem kell mást tenned, mint megfeszíteni mondjuk a karodat, ökölbe szorítani a kezedet, majd elengedni és megfigyelni a változást.Ez, mintegy automatikus válaszként van beprogramozva testünkben. Az aktív fizikai mozgással és az izomérzet tudatosításával dolgozó módszerek Amerikában klasszikussá vált és népszerű formája a progresszív relaxáció. Ez remekül segíti, hogy nőjön a testtudatosság – én nagyon szeretem gyerekeknél ezt a módszert alkalmazni, pont ezért – javítja a mozgáskoordinációt, emeli a fizikai állóképességet.

Na de mi történik, amikor az elme aktív és a test nyugodt?

Ennek is két fő ága van. Az egyikben abban a bizonyos elengedő, elfogadó, megfigyelő állapotban van a tudat ( ezt nevezzük autogén tréningnek, itt Európában), a másikban pedig egy koncentrált jelenlét és figyelem-összpontosítás jellemzi a tudatot ( ezek meditatív relaxációk). Ez utóbbit segíthetik képek, szavak, különféle instrukciók.

Mindkét állapot eltér a hétköznapi tudatállapotunktól, ezek módosult tudatállapotok.

A meditatív relaxáció módszere segíti, hogy javuljon a figyelem, koncentráció, emlékezet és a gondolkodás minőségére is fejlesztő hatással bír.

Az autogén tréning a szervezet vegetatív működését normalizálja.

De mi a helyzet a meditációval? Az relaxáció? vagy valami egészen más?

A latin eredetű, mediare szó jelentései: valamire irányulni, ráhatni, elmélkedni, valamit fontolóra venni, jártasságot szerezni valamiben. Bagdy Emőke: Relaxáció, Megnyugvás, Belő béke (Kulcslyuk kiadó,2014. 43.o.)

Ebben a tudatállapotban egy befelé figyelő, tudatos jelenlétre törekvő, éber, koncentrált állapotban vagyunk. A világvallásokból ismert szakrális meditációk számos olyan pozitív hatással bírtak a testi-lelki egészségre, hogy nem kerülhették el az alapos, tudományos feldolgozást. Az Egyesült Államokban egy Herbert Benson nevű tudós vizsgálta meg először a meditáció hatásait. Mivel a tudomány számára is mérhető, valamint tartós élettani hatásokat tudott igazolni, így a tudomány szűrőjén fennmaradt néhány olyan módszer, amely ma a stresszkezelésben elsődlegesen ajánlott.

Ezek közül kiemelkedő John Kabat-Zinn Mindfullness – tudatos jelenlét – módszere. Ez a módszer rám is nagy hatást tett. Habár én először a relaxációval a keleti úton, azaz a jóga világában találkoztam először, és sokáig nyugatosított, mintegy „ellopott” módszernek tartottam a mindfullnesst.

Az idők során azonban a saját megélésem az volt, hogy bármennyire is nagyra tartom és szeretem a jógát, a gondolkodásmódom, az, ahogyan megközelítem és megértem a dolgokat, inkább európai. Így John Kabat-Zinn könyvei nagy hatással voltak rám. Először a saját gyakorlásomra, aztán pedig arra, hogy a saját magam által megélt tapasztalatokat, módszereket beépítsem abba, amit oktatok.Két könyvét is szeretném itt figyelmedbe ajánlani, ha elmerülnél a témában.

A meditáció is lehet irányított és nem irányított. Mindkét esetben a figyelemmel dolgozunk, méghozzá fókuszálni, összeszedni, egy pontra irányítani tanítjuk.Az összpontosítás segítségével tudunk eljutni a saját központunkba, ahol megtapasztalhatjuk a bennünk található békét, csendet, és ahol létrejöhet a a saját testünkkel és gondolatainkkal való összekapcsolódás élménye.

Amikor irányított meditációt végzünk, akkor tárgyakat, szavakat, mondatokat vagy akár a saját légzésünket hívjuk segítségül. Illetve képi szimbólumok segítségével a szimbólumokkal való összeolvadás élményén keresztül tapasztalhatjuk meg az egység élményét.

A meditáció során nem feltétlenül kell mozdulatlanul ülnünk. Létezik ülő, álló, sétáló sőt táncoló meditáció is. Mivel a meditáció is a testi-lelki ellazulás szolgálja, így ez is egy relaxációs technika.

Lássuk mire vagyunk KÉPESek?

A magam részéről én nagyon szeretem az imaginációs és a vizualizációs technikákat Imágó= kép, képmás, amikor lelki szemeinkkel egy olyan dolgot látunk, ami a valóságban is létezik és van már róla képünk.Vizualizáció= képpé alakítás, amikor egy olyan dolgot kell megjelenítenünk kép formájában, amiről addig nem volt képünk. Pl. béke, boldogság, harag,… stb;

Akár felnőttként akár gyerekekként élünk a mai világban, sajnos jellemző, hogy sokkal aktívabban működtetjük a bal agyféltekénket, a jobbat pedig elhanyagoljuk. Az iskolai rendszerben kifejezetten csak bal agyféltekés edzés folyik.

A bal agyféltekénk a felelős a tudatos, analitikus, időbeli, írásos és verbális, valamint a számolás és logikus gondolkozás képességéért. Ő a tudatos főnök. A jobb agyféltekénk viszont a spontaneitás, az érzelmek, időt és teret nem ismerő ún. képi tudatunk (Bagdy). És ő van automatizált kapcsolatban a testi működési folyamatainkkal is.

Mivel az imaginációs és vizualizációs technikák a jobb agyféltekét edzik, és ez a rész van automatizált kapcsolatban a testi  működési folyamatokkal, ezért a testi működésekhez vezető tudatos hozzáférés útja is rajta keresztül vezet.

Ráadásul ez a képessségünk van leginkább ellustítva manapság a tv, számítógép okos telefon és a számtalan készen kínált kép miatt. Tehát nagyon fontos rá odafigyelni.

Tapasztalataim szerint pedig a végtelen szabadság birodalma is. Elég csak egy könyvélményünkre gondolni. Ha mindannyian elolvasnánk ugyanazt a könyvet és valamilyen úton-módon KÉPesek(:-)) lennénk a fejünkben elképzelt, megalkotott alakokat, helyszíneket egymásnak megmutatni, akkor sem találkoznánk két egyforma képpel, de lehet, hogy még csak nem is hasonlítanának egymásra.

Végül pedig egy pár könyvet ajánlok figyelmedbe, amelyeket jó szívvel ajánlok,akár most ismerkedsz ezzel az úttal, akár már jársz rajta.

Anselm Grün: Belső képeink gyógyító ereje,(Jel kiadó, 2012) ha a keresztény út érdekel, Stephanie Clement: Meditáció kezdőknek(Alexandra kiadó, 2008) Bagdy Emőke Relaxáció, Megnyugvás, Belő béke (Kulcslyuk kiadó,2014.) John Kabat-Zinn: Bárhová mész, ott vagy, (Ursus libris, 2009) Eline Snel: Tartsd őket közel, de ne túl szorosan, (Scolar, 2014) ha kamaszokat nevelsz, vagy velük dolgozol Eline Snel: Ülj figyelmesen, mint egy béka (Scolar, 2012) , ha kisgyermeked van vagy velük dolgozol. Ez utóbbi három a mindfullness világába kalauzol.

Ha a könyveken túl a tettek mezejére lépnél és szeretnéd kipróbálni,átélni és megtanulni a relaxáció technikáját, akkor ajánlom figyelmedbe tanfolyamaimat. Felnőtteknek és gyerekeknek is indul tanfolyamom, legközelebb 2019 októberében. Ha később olvasod ezt a cikket, akkor a honlapon, az aktuális események alatt keresd a következő időpontot.

Ha bármilyen kérdés felmerült benned, írásban szívesen válaszolok. Ha a cikk hasznos volt számodra, megköszönöm, ha megosztod.

Solymosiné Hoós Gabriella Mentálhigiénés segítő, gyermekjóga oktató

Felhasznált irodalom: Bagdy Emőke:Relaxáció, Megnyugvás, Belő béke (Kulcslyuk kiadó,2014.)