Gyerekjóga?

Mi az a gyerekjóga?

Aki ismerős a keleti kultúrában, az tudja, hogy ez a fogalom, hogy „gyerekjóga” nem létezik. Indiában indiai emberek élnek. Más szokások, más kultúra és bizony más testi adottságok. Ott az emberek életének szerves részét képezi a jóga a masszázs. Olyan fogásokat alkalmaznak az újszülötteken, hogy az a mi európai lelkünknek szinte ijesztő. Mivel ott a gyermekek egészen más körülmények között nőnek fel, nincs szükségük külön foglalkozásokra. Nálunk Európában azonban más a helyzet. Sajnos a mai magyarországi gyerekekre – a városokban élőkre különösen!- a mozgás hiánya jellemző. Valahogy az óvodai és iskolai életük is egyre jobban a felnőttekére hasonlít,- egész nap sokat ülnek -, mintha elfelejtettük volna, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás alapfeltétele az intellektuális fejlődésnek. Ezért nincs is okunk csodálkozni, hogy miért találkozunk egyre több gyerekkel, akiknek idegrendszerének érettsége nem egyezik az életkorával elvárhatóval, hanem alatta marad. Ez egy nagyon riasztó, ijesztő tendencia, ami ellen tenni kell. Mozgással!!

A gyerekjóga módszertanát egy magyar óvónő fejlesztette ki, aki önmaga már tizenéves korától jógázott, és az abban megtapasztalt felemelő, pozitív élményeket szerette volna valahogy a gyerekek számára is élvezhető formában, átadni, megtanítani. Horváthné Csíki Mariann ezért ötvözte a drámajátékot a jógával, így született meg a Jóga Móka, mint a gyermekjóga módszertana, https://jogamoka.hu/,amelyet most már több éve oktat is, ezért az országban már számos helyen lehet találkozni képzett gyermekjóga oktatókkal. A szakmai elkötelezettség és munka töretlen, ezért már egyesülete is van a gyerekek iránt elkötelezett oktatóknak.

A gyermekjóga korosztályonként eltérő, az adott korcsoport fizikai, pszichológiai, mentális képességeihez igazított foglalkozás.

1. Ovis Jóga (3-6 év)

2. Sulis Jóga (6-13 év)

3. Tini Jóga (14-)

Ami azonban mind a három korcsoport foglalkozásairól elmondható:

• Nagyon intenzív testmozgás (nem ülünk lótuszülésben egész órán, megvilágosodva!:-)

• Bármelyik gyermek bármilyen életkorban elkezdheti

• Nincs a jógára inkább alkalmas vagy kevésbé alkalmas testalkat, bármelyik gyerek „tudja”

• Nem kell versenyeken szerepelni, vizsgázni, etalonnak megfelelni. Minden gyerek a saját képességeinek, adottságainak megfelelően halad. Nem „másokhoz képest” fejlődnek, hanem önmagukhoz képest.

• Nincs versengés, mindenki magát adja.

A jóga testi, lelki, szellemi út.. A jóga segít, hogy ez a három részünk harmóniába, EGÉSZ-ségben élhessen bennünk.. Nem vallás. Leginkább A népmesékhez hasonlítanám, olyan régi, olyan bölcs és pont ott hat ahol kell!:-)

Jó-Ga-Bi