Fókuszban a Fókusz Módszer

A segítői hivatásomban új mérföldkőhöz érkeztem, belevágtam a Fókusz módszer tanulásába, ahol most épp a Fókusz tréner képzés szupervíziós szakaszában járok. Ez azt jelenti, hogy a módszert hivatalosan is használhatom a segítői munkám során. A szupervíziós szakaszt megelőzte egy 120 órás saját élményű képzés és természetesen elméleti tanulás is. Tehát közel 3 éve tanulom, tapasztalom a módszert a Magyar Szomato Pszichoterápiás Intézet szervezésében.

Na de hát mit is csinál egy Fókusz tréner és egyáltalán mi is az a Fókusz módszer?

Ez a módszer szintén nondirektív, ami azt jelenti, hogy nem tanácsadás folyik, hanem a kliens által hozott téma mentén a módszer és a kapcsolat támogató, kísérő segítségével a kliens találja meg a saját megoldásait az életében felmerült nehézségekre, problémákra.

A Fókusz módszer alapvetése, hogy minden, ami valaha megtörtént velünk, annak nyoma van a testünkben és a Fókusz módszer segítségével hozzáférhetünk a testünk bölcsességéhez.

A folyamatban az ülés elején a kísérő pár mondattal hozzásegíti a klienst, hogy figyelmével önmaga felé, befelé figyeljen, ez leginkább egy ellazult, relaxált, kellemes állapotot jelent. Ebben a befelé figyelő állapotban a fókusz először a testérzeteken van, majd az ebből eredő képeknek, hangulatoknak, érzelmeknek, emlékeknek is figyelmet szentelhet.

Saját önismereti utamon és számos kliensemnél is tapasztaltam azt a „ szakállas” mondást, hogy a leghosszabb 30 cm a fejünk és szívünk között van.

Mert sokszor fejben már értjük, látjuk az összefüggéseket, hogy mi miért és hogyan történt de a hozzá kapcsolódó érzésekhez nem sikerül hozzáférni. Különösen nehéz együtt éreznünk önmagunkkal, azokkal a tulajdonságainkkal, amelyeket nem szeretünk, szégyenlünk, leginkább tudomást sem szeretnénk szerezni róluk. Pedig ez a figyelem az, ami meghozza a változást. Amikor csak együtt vagyunk és megfigyeljük ezt az oldalunkat, azokat a belső hangokat, amelyek akár a bennünk lakó gyermek, akár a belső kritikus mond nekünk. A Fókusz folyamat során komplex élménnyel leszünk gazdagabbak, hiszen egész, azaz a teljes lényünk a benne rejlő „szentháromsággal” Test-Lélek-Szellem van jelen.

Módosult tudatállapot? Az nem veszélyes?

Régóta kedvelem és gyakorlom magam is a megváltozott tudatállapot több formáját is, – mármint azokat, amelyeket szerek használata nélkül, saját erőből elérek:-) – relaxáció, hipnózis, meditáció és 10 éve jógázom is. Sokszor éreztem annak hiányát, hogy az emberre, mint egységes egészre, testből, lélekből és szellemből álló egészre tekintsünk bármiféle segítő kapcsolatban. Akár a test, akár a lélek gyógyításáról, segítéséről van is szó.

A segítői munkámban kiemelten fontos a biztonság. Azaz, ha segíteni nem tudok, ne ártsak. Ezt egyrészről az garantálja, hogy továbbra is, ezzel a módszerrel is csak egészséges , de lelki elakadással küzdő klienseket fogadok. A Fókusz módszerbe ráadásul ez az abszolút biztonság, úgymond előre beépített. Hiszen egyrészt a relaxált állapotban az énvédő mechanizmusok ugyanúgy működnek, tehát csak olyan témával fog találkozni a kliens, amelyre a belső cenzor engedélyt adott. Illetve a folyamat során csak megajánlásokat kap, azaz, megérezheted, érződhet ez valahogy Benned…a folyamat irányítása végig a kliens kezében van és abból tetszése szerint bármikor ki is léphet.

Olyan egyszerű és ezért nagyszerű…belső figyelem

Régóta tartok relaxációs foglalkozást gyerekeknek, felnőtteknek ovis kortól egészen kamaszokig.Gyakran előfordul, főleg a kisebbeknél, hogy nehéz elvonatkoztatni a szomszéd matarcon fekvő jóbaráttól vagy mocorog a kíváncsiság, hogy én mit is csinálok addig, amíg neki le kellene hunynia a szemét.

Ilyenkor két varázsmondatot is bevetek. Az egyik a figyelemről szól és halálosan komolyan is gondolom. Az életben az egyik legnagyobb ajándék a figyelem. Ha figyelek a másikra. Ez egy felbecsülhetetlen képesség, aminek a birtokában van mindenki. És azt a kincset most nem kell másnak adni, megosztani önmagam és a másik , a külvilág között. A relaxáció vagy éppen a Fókusz módszer során saját magamat ajándékozhatom meg önmagammal. Azzal hogy most tényleg csak magamra, befelé figyelek. És amit megfigyelek, azt megismerem, tehát akár meg is tudom változtatni…

A másik ilyen kincsünk a saját belső világunk. Ez ugyanis megismételhetetlen, egyszeri, egyedi, kimeríthetetlen és ezerszer izgalmasabb, gazdagabb, mint amit odakint látunk.

Minden egyes relax foglalkozáson illetve a Fókusz saját élményű csoportban is lenyűgözött az, hogy ugyanaz a téma, szöveg mennyire különböző és egyedi élményeket, belső képeket, érzelmeket vált ki egy adott csoport tagjaiból.

A Belső biztonság új dimenziója

Számomra a Fókusz módszerben megélt élmények, tapasztalatok egy új dimenziót nyitottak önmagam megismerése felé. Akkor, amikor azt gondoltam, hogy már kívűl-belül milyen jól ismerem magamat sok-sok év terápiában, önismereti csoportban töltött év után. A módszer különlegessége számomra, hogy egy-egy ülés végén, nincs szükség külön értelmezésre – kivéve, ha a kliensnek igénye van erre – mert valahogy maga az átélt élmény indítja meg a várva várt változást vagy mutatja meg az oda vezető utat, irányt. Ilyen bölcs rendszerben vagyunk megalkotva!

Ami pedig különlegesen aktuálissá teszi, hogy minél több emberhez eljusson a módszer,az a BIZTONSÁG érzése. A biztonság igazán akkor létezik, ha belül van. Hiszen az, ami kívül történik csak részben áll a mi irányításunk alatt, ezt az elmúlt két évben jobban éreztük, mint valaha.

A módszer során első lépésben mindig a biztonságos hely az, amit keresünk, találunk vagy éppen kialakítunk. És ha bent megszületett, akkor a BIZTONSÁG tényleg velünk lesz.

Amennyiben szivesen belevágnál egy belső utazásba, akkor írj , vagy hívj időpontért.

Info@zendorfin.hu

+36703140368