ÉRETTSÉGI 2020 – ahogy még nem volt…

Segítség szülőknek és gyerekeknek

Figyelem a cikk NEM politikai állásfoglalás, hanem mentálhigiénés segítői megközelítés, a sikeres vizsgáért.

A jelenlegi járványügyi helyzetben hozott döntések, így az idei érettségire vonatkozóak is sokakat érintenek.Ezek az „érintődéseink” rendszerint veszteséggel csalódással,tehetetlenséggel, dühvel és frusztrációval járnak. Amikor pedig szülőként a gyermekünk életét komolyan érintő döntésekről van szó, még érzékenyebbek vagyunk.Ez természetes. Ezek az érzéseink jogosak, intenzívek, szorongatóak. Sokszor érezzük, hogy ebből már nem bírunk többet.

Mi az, amit fontos lehet megtenni a következő időszakban az érettségi előtt álló családokban a szülőknek, diákoknak? Hogyan lehet a lehető legjobbat kihozni a jelenlegi helyzetből?

Ebben a cikkben most ehhez a megküzdéshez szeretnék segítséget nyújtani.

Nézzük a makacs tényeket!

Az eddigi tapasztalatainkból tudhatjuk, hogy arra van a legkevesebb esély, hogy más döntés születik, mint a jelenlegi. Szinte biztos, hogy idén csak írásbeli érettségi lesz. Sok mindenben korlátozva vagyunk, de még így is van szabadságunk abban, hogy a szűk keretek között hogyan döntünk.

Így az első döntés: érettségizik-e most májusban a gyermekünk vagy sem?

Amennyiben nem, úgy most talán ez a jelenlegi helyzet – legalábbis az időt tekintve – nem annyira feszes. Persze így is frusztráló, de van idő új tervet alaposan kigondolni, átkeretezni kicsit a jövőt.

Amennyiben a májusi érettségi mellett döntünk, akkor sokkal nehezebb a helyzet.

Mert akkor most gőzerővel a sikerért kell(ene) dolgozni, de ezt a fent említett nehéz érzések nagyban akadályozhatják. Márpedig azt tudhatjuk, hogy bármilyen vizsga számonkérés esetén a megfelelő tudás mellet a mentális állapotunk is nagyban befolyásolja az eredményt.

Na de, hogy legyen most lelkileg bárki is jó állapotban, ilyen viszonyok között?

A családi komplex rendszerben most sok nehéz érzés forog és ilyenkor előfordul, hogy nehéz megkülönböztetni, hogy igazából melyik érzés kihez is tartozik, hiszen óhatatlanul átadjuk egymásnak, átvesszük egymástól. A szülők szorongását átvehetik a gyerekek ezzel így még nagyobb tehertétel számukra ez a helyzet, amiben sikeresen kell teljesíteniük.

Mit tehetünk szülőként? Hogyan támogathatjuk a gyerekünket?

A legfontosabb tisztázni, hogy hogyan áll most a gyermekünk ehhez a kihíváshoz.. Fontos, hogy hallgassuk meg, beszélgessünk vele ezekről a kérdésekről, először anélkül, hogy a saját álláspontunkkal befolyásolni próbálnánk.

  • Hogy van ő most ebben a helyzetben?
  • Mi az, ami miatt aggódik?
  • Szorul-e valamiben (tanulás, érzelmi támogatás, …stb) segítségre?
  • Hogyan lehet ezt a következő két hetet otthon, úgy megszervezni, hogy támogassa őt a felkészülésben? Ő mit érezne segítségnek ?

Már maga ez a beszélgetés oldhatja a feszítő érzéseket és tisztába jöhetünk azzal, hogy ő most ezt hogyan éli meg, mit szeretne, mi segítené. Mi az, ami például a bennünk kavargó aggodalmakból felesleges, hiszen a beszélgetés során tisztázódott, hogy ez bennünket aggaszt, de őt nem.

A felvázolt tervek alapján próbáljuk megszervezni azt a segítséget, amit ő annak érez. Amennyiben úgy érezzük, hogy van még valami ami nem merült fel, de jó segítségnek tűnik, akkor beszélgessünk arról is. Fontos, hogy ne árasszuk most őt el a saját félelmeinkkel, aggodalmainkkal. Ő fog érettségizni, az ő életére lesz hatással, ez egy fontos „erőpróba” is egyben, Ha ő „harcrakész”, akkor biztassuk, higgyünk a sikerében, ne bátortalanítsuk el.

A szülői felelősségünk a döntésben

Számtalan olyan helyzet adódhat, amikor a májusi vizsga veszélyekkel járhat a gyermekünkre nézve a járványra való tekintettel. Ilyenkor természetesen a miénk a mérlegelés, döntés felelőssége, de ezt is beszéljük meg alaposan, ne felülről hozzunk döntést!

Mit tehet a szülő a saját aggodalmaival?

Természetesen tudom, hogy nem minden családban van olyan kapcsolat szülő és gyerek között, ahol ez a fenti beszélgetés, tervezés megvalósul. Esetleg a gyerek talán pont a szülővel most valamiért ezeket nem akarja megosztani, illetve maga szülő sincs olyan állapotban, – hiszen küzd a saját nehézségeivel – , hogy támogatni tudná a gyereket érzelmileg.

Jelenleg nagyon sok segítő szakember dolgozik ingyenesen és nyújt támogatás a járványhelyzet okozta krízisben felnőtteknek és gyerekeknek is. Ezeket sokszor akár anonim módon is igénybe lehet venni. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel! Ez a sok feszítő érzés nagyon sok energiát elvon, így nem marad a tanulásra. Az elnyomott, bent tartott feszültségek sokszor konfliktusok formájában törnek elő. Érdemes ezeket megelőzni, feloldani egy szakember segítségével.

Egy vizsga helyzet, önmagában is nehéz, stresszes. Most különösen.

A mostani végzősöknkek, habár most az érettségi van előtérben számos más érzelmi veszteséggel is meg kell küzdeniük, nem lesz ballagás, szerenád, bankett….

Ezek fontos rituálék, korszakot lezáró szimbolikus események. Most ezek sem lesznek. Pedig a diákok régóta tervezték, készültek rá várták. Ezek a veszteségek is jelen vannak . Ráadásul már régen nem találkozhattak egymással, pedig ennek a korosztálynak a kortárs kapcsolatok elsődleges helyet foglalnak az életükben. Szóval most ez tényleg nehéz nekik. Szükségük van az érzelmi támogatásra, megértésre.

A szülők sincsenek könnyű helyzetben, hiszen ahhoz, hogy támogatni tudják a gyerekeket félre kell tenni a saját aggodalmakat és ez nem könnyű. Úgy is segíthetünk a gyermekünknek, ha mi magunk jól vagyunk. Ha mi is megpróbálunk kicsit jobban lenni., hogy a konstruktív, tervező, énünket ne nyomják el a fullasztó érzéseink. Ehhez is igénybe vehetünk külső segítséget.

Erőforrásaink lehetnek most azok a múltban átélt nehéz helyzetek – akár a saját érettségink körül – amelyek akkor szinte megoldhatatlannak tűntek, de végül mégis sikeresen jöttünk ki belőlük. Ez a mostani helyzet is lehet a jövőben majd egy olyan emlék, amit sikeresen megküzdöttünk. Majd büszkén emlékszünk vissza rá. Ráadásul ez most mintaként a gyerekeinkben is elraktározódik.

Itt kaphatunk ingyen segítséget

A gyerekek a KÉK VONAL alapítványnál anomin módon telefonon, emailben vagy chaten is kaphatnak ingyenes segítséget.

A segítőháló oldalon mentálhigiénés segítő, pszichológusok és pszichiáterek nyújtanak támogatást gyerekeknek, felnőtteknek.

Az info@zendorfin.hu email címen egyeztetve magam is vállalok ingyenes telefonos segítő beszélgetést.

Minden szülőnek és gyereknek erőt, kitartást kívánok az érettségihez!

Sok sikert és jó egészséget!